Olijfolie en balsamico azijn

 

Wij verkopen diverse soorten olijfolie en balsamico azijnen. In de keuze van ons assortiment houden wij rekening met het seizoen; in de zomer zullen wij meer frisse en fruitige soorten in ons assortiment houden om bijvoorbeeld heerlijke salades mee te bereiden. En in de winter zorgen we dat we producten hebben die bijvoorbeeld goed passen bij wildgerechten.

Informatie over olijfolie

Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone olijfolie en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat vetten en oliën.
Olijfolie bevat veel onverzadigd vet. Dit vet is goed voor de gezondheid. Verder heeft olijfolie een hoog gehalte aan vitamine E.

Informatie over balsamico azijn

Balsamico is als enige azijnsoort niet op basis van alcohol gemaakt. De trebbiano-druiven dienen als basis voor deze azijnsoort. Ze groeien in Modena in Noord-Italië en moeten vrij laat worden geplukt.
Balsamico die de naam aceto balsamico tradizionale verdient moet minstens 12 jaar oud zijn, maar sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Je kunt zeggen: Hoe ouder hoe duurder. Balsamico is sowieso prijzig, omdat er maar 3000 liter per jaar op de markt verschijnt. Daar staat tegenover dat er slechts zeer weinig Balsamico nodig is om smaak te geven aan een gerecht.
Balsamico kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees, en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamico op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt.


Vraag en antwoord over olijfolie en balsamico azijn


Kan ik olijfolie gebruiken in warme bereidingen/ voor frituren en bakken?

Extra vierge en vierge olijfolie zijn vooral geschikt voor koude toepassingen zoals vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. En natuurlijk is een simpel scheutje olijfolie over de salade heerlijk. Alhoewel ze tot 180° C verhit mogen worden is verhitting meestal nadelig voor de kwaliteit en de smaak van de oliën.
De soort Olijfolie (=gewone olijfolie) daarentegen is uitermate geschikt voor bakken, braden en frituren. Deze soort bestaat voor het belangrijkste deel uit geraffineerde olie en mag tot 210° C worden verhit, waardoor alles snel dichtschroeit en smaak en kwaliteit beter behouden blijven.

Hoe weet ik dat mijn olijfolie warm genoeg is?

Stoven, groenten en vlees op lage temperaturen: testen met een korstje brood of broodkruim. Als de olie rond het brood begint te borrelen is de temperatuur goed.
Bakken op hogere temperaturen: als de olie gaat knetteren als u er een druppeltje water in laat vallen is de goede temperatuur bereikt.

Wat kan ik klaarmaken met olijfolie?

Alles wat u zelf wilt, zowel buitenlandse als Nederlandse gerechten. Koud of warm, sauzen, vlees, vis, groenten, gebak etc. U kunt alleen geen gerechten met olijfolie bereiden waarin de gestolde vetten moeten zorgen voor de stevigheid van het gerecht, zoals bijvoorbeeld in een taartbodem of een deeg.

Hoe moet ik recepten met harde vetstof omzetten in recepten met olijfolie?

Recepten op basis van vaste vetstoffen kunnen makkelijker aangepast worden. 50 Gram harde vetstof komt overeen met 1 eetlepel olijfolie.

Hoe moet ik olijfolie bewaren?

Luchtdicht, op een donkere en bij voorkeur koele plek. Olijfolie kan ook in de koelkast worden bewaard, maar dan kan er vlokvorming ontstaan. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de olijfolie en heeft geen enkele invloed op de smaak. Als de olie eenmaal weer op kamertemperatuur is verdwijnen de vlokjes vanzelf en krijgt de olie weer haar oorspronkelijke vloeibare vorm. Echte liefhebbers smeren de gestolde olijfolie op een stukje brood!.

Hoe lang kan ik olijfolie bewaren? 

Dankzij het hoge gehalte aan vitamine E is olijfolie zeer goed bestand tegen oxidatie en is zo´n 12 tot 18 maanden goed te houden. Pas als de olie ranzig wordt is hij niet meer goed te gebruiken.

Welke soort olijfolie is bij verhitting het beste?

De olie die het meest geschikt is in de keuken om gebruikt te worden voor kortdurend bakken of braden, verhitten dus, is de olijfolie. Olijfolie, koud geperst, eerste persing, en ongeraffineerd. Dit is de olie die bij verhitting het minst veranderd. Natuurlijk is het zo dat deze olie zo kort mogelijk verhit dient te worden bij bakken en braden. Olijfolie verdient een ereplaats in de keuken, zeker als het gaat om het gebruik als dressing, dus over salades en dergelijke. Niet voor niets wordt de mediterrane voeding en bereidingswijze met olijfolie zo geroemd!

Gebruik van Balsamico azijn

Balsamico azijn past bij vele verschillende gerechten, zowel bij zoete als hartige. Het geeft een Italiaanse smaak aan gerechten met verse, gekookte of gegrilde groente, vis en vlees. De echte traditionele Balsamico wordt puur gebruikt en niet meegekookt. Van de oudste (zeer geconcentreerde) Balsamico volstaan enkele druppels om een salade, carpaccio, vis, kalfsvlees en zelfs ijs te voorzien van een voortreffelijke smaak. De Balsamico azijn uit de supermarkt kan gebruikt worden in dressings of als smaakmaker in jus en sauzen of marinades.